Så här enkelt gör du egna pitabröd med vår färdiga, frysta deg.
Ingredienser:
- 500 g fryst deg (pizzadeg eller vanlig bröddeg)
- 1 msk olivolja
- ½ tsk salt
- 1 msk mjöl till utbakning
Gör så här:
- Tina degen enligt anvisningarna på förpackningen. Den ska vara helt mjuk och rumstempererad.
- Dela degen i 6–8 lika stora bitar och rulla dem till bollar.
- Platta ut varje boll till en rund platta, ca 5 mm tjock.
- Låt vila på en mjölad yta i ca 15 minuter.
- Värm ugnen till 250°C och sätt in en plåt eller en pizzasten så att den blir riktigt het.
- Grädda pitabröden: Lägg dem på den heta plåten och grädda i ca 5–7 minuter tills de puffar upp och får en lätt gyllenbrun färg.
- Låt svalna något och täck gärna med en kökshandduk så att de håller sig mjuka.
💡 För en extra krispig yta kan du steka pitabröden i en torr, het stekpanna i ca 2 minuter per sida istället för att grädda i ugnen.
Fyllningsförslag:
-
Klassisk falafelfyllning
- Falafel
- Hummus
- Tzatziki
- Sallad, tomat och rödlök
-
Kyckling & vitlökssås
- Strimlad grillad kyckling
- Vitlökssås
- Gurka, tomat och isbergssallad
-
Medelhavsfyllning
- Grillad halloumi
- Tzatziki
- Ugnsrostade grönsaker (zucchini, paprika, aubergine)
-
Kebabstyle
- Strimlad kebabkött
- Feferoni
- Vitlökssås och stark sås
- Strimlad sallad och tomat
-
Vegetarisk caprese
- Mozzarella
- Tomat
- Basilika
- Ringlad balsamico och olivolja
-
Frukostvariant
- Scrambled eggs
- Avokado
- Smulad fetaost
Dessa hembakade pitabröd blir luftiga, fluffiga och perfekta för alla typer av fyllningar! 🥙😋